Kjøtt/ Siderett/ Snacks

Sprø spise på en slett dag

Japansk tonkatsu ligner schnitzel, og er dekket i sprø panko og frityrstekt gylden. Er tonkatsuen fylt med skinke kalles den hamu katsu.

Mat på en begredelig dag

Det finnes lyse og sorgløse dager som kaller på fin vin med morsom mat i sosialt selskap. Men det eksisterer også grå dager skrittet inn på feil bein, akkompagnert av et mistrøstig humør som får dystopisk film noir til å fremstå som den reneste komedie. På slike begredelige dager løftes ikke sinnsstemningen til lykkelige høydedrag med chiafrø, råkostsalat og kokosvann. Sådanne dager roper regelrett på fett og kalorier, øl og usunne utskeielser i ensomt lag.

Japansk mat i nøden

Med utgangspunkt i et asosialt sinnelag ledsaget av en dårlig hårdag og handleturfobi, må man ta til takke med det skapet har å by på. Med litt skinkepålegg eller en bogskinke på boks, et enkelt egg og noen brødsmuler for hånden kommer du langt. Og er du begunstiget med brødsmuler av typen panko, denne japanske krummen med lett, sprø og luftig tekstur, er veien fra kjipt kjøkkenskapinnhold til japansk izakayasnacks forbløffende kort og smakfull.

Hamu katsu – fattigmannsschnitzel

Hamu katsu ハムカツ er billigversjonen av den japanske svineschnitzelen tonkatsu, og er den absolutt enkleste kotelett du kan lage med få og tilgjengelige ingredienser. Bogskinke på boks eller skinkepålegg dyppes i mel, egg og japansk panko, og friteres til gylden og uimotståelig lekkerbisken. Det er en ydmyk men tilfredsstillende rett som smaker sjarmerende syndig av salt og saftig skinke innhyllet i et sprøstekt skall. Nyt din usunne utskeielse med nykokt ris, et glass pils med skumtopp og fremadstormende humør.

PS: Du kan også spise hamu katsu på en glad dag i sosialt lag, gjerne med følge av koreansk banchan, enkle småretter av kimchi, bønnespiresalat, marinert selleri, ponzuglasert shiitake og kimchijeon.

Japansk skinkeschnitzel med panko – Hamu katsu

Skriv ut
Nok til: 2-3 Tidsbruk: 10 min

Dette trenger du

  • 1 skinkeboks eller 1 pakke skinkepålegg, rund type
  • 1 egg
  • 3 dl panko*
  • 1 dl mel
  • Salt og pepper
  • 1 dl stekeolje

Slik gjør du

1

Skjær skinken i passe tykke og store biter. Bruker du skinkepålegg, legg 3-5 skiver oppå hverandre

2

Dypp først skinken i mel, deretter egg og panko

3

For en tykk og syndig skorpe, dypp atter i egg og japanske brødsmuler

4

Varm opp oljen i en panne eller frityrkoker til medium styrke, stek kotelettene gyldne og sprø, noen få minutter på begge sider

5

Legg katsuen på kjøkkenpapir og la renne av

6

Kutt stykket på tvers i passe spisepinnevennlige biter, server til nykokt ris og et utvalg banchan

Tips

* Panko fås tak i velassorterte dagligvareforretninger eller asiatiske butikker. Det blir ikke det samme med vanlige brødsmuler!

kjøtt se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg