Invasjon av de små grønne
En bønneplante er en takknemlig og ganske nøysom vekst som skjenker hyppige, bugnende avlinger som et vegetabilsk overflødighetshorn energiladet på duracell. Å eie en bønneplante er som å leve i virkeligheten til en vegetarianers våte og ville visjon, vassende til halsen i en endeløs tsunami av grønne små. For de som ikke er forberedt, rammer flodbølgen hardt og nådeløst, men er du parat og beredt er det duket for sensommerens kulinariske fest.
Bønner på alle fat
Bønner er lavkarbodiettistens potet, veganerens beste venn og den grønne bønne kler særdeles godt indiske og asiatiske smaker. Bønnene kan wokkes, dampes, friteres, fylles i en frittata, quiche, nypotetsalat og koreansk pannekake, eller opptre som hovedingrediens i mettende salater, stuinger, suppe. Har du mer enn du klarer å ete ferskt, er det nydelig å preservere bønnene på glass, som sprø syltede spyd smaksatt dill og chili, eller som bread and butter pickles.
Grønt er skjønt som pesto
En neve ferske, nyplukkede aspargesbønner, haricots verts, er en andaktsfull delikatesse. De kjøttfulle skolmene med sprø knekk som en herbivorsk wiener er saftige og knasende gode, og kan nytes alene eller som tilbehør. Jeg setter alltid til livs den første avlingen med saftspente, gressduftende belgfrukter så puritansk som mulig, og ærer overflødighetshornet med smør, soyasaus og hvitløk, eller en enkel og intens oreganopesto.
Aspargesbønner med oreganopesto
Skriv utDette trenger du
- 200 g grønne bønner, f.eks aspargesbønner
- 1 fedd hvitløk
- 1 bunt oregano
- 1/2 dl olivenolje
- 1 klype chiliflak
- 1/2 sitron
- 1 ss smør
- Salt og pepper
Slik gjør du
Rens oregano for stilker, skjær av toppen på bønnene
Kjør oregano, sitronsaft og olivenolje i en kjøkkenmaskin til en grov paste
Kok opp lettssaltet vann, forvell bønnene i ca 1 min
Varm opp en panne med smør, chiliflak og et knust hvitløk, la surre et par minutter
Tilsett bønnene, vend i pesto og skvis over sitronsaft
Smak til med salt og pepper
Tips
Like gode varme som kalde!
Slik dyrker du grønne bønner
Det er et utall bønnesorter å velge i, men både aspargesbønner og snittebønner med lange flate belger, er sorter som er svært enkle å dyrke. Gir du hagebønnen litt kompost, nok vann og støtte til å klatre på, belønner planten deg med en rikelig grøde og nitrogenfikserende egenskaper. Bønnene trenger ikke forkultiveres, de kan sås på friland når jorden er frostfri. Smått er godt, så ikke vent med å plukk bønnene, de er absolutt best unge og spede. Når bønnene blir store og svulmende får de en trevlete konsistens og utvikler bitre frø i skolmene.
tilbehør se alle
-
10. mai 2022 -
7. mai 2022 -
10. april 2022