Tilbehør/ Vegetarisk

Svar på dine grønne bønner

Grønne aspargesbønner med oreganopesto, sitron og olivenolje.

Invasjon av de små grønne

En bønneplante er en takknemlig og ganske nøysom vekst som skjenker hyppige, bugnende avlinger som et vegetabilsk overflødighetshorn energiladet på duracell. Å eie en bønneplante er som å leve i virkeligheten til en vegetarianers våte og ville visjon, vassende til halsen i en endeløs tsunami av grønne små. For de som ikke er forberedt, rammer flodbølgen hardt og nådeløst, men er du parat og beredt er det duket for sensommerens kulinariske fest.

Bønner på alle fat

Bønner er lavkarbodiettistens potet, veganerens beste venn og den grønne bønne kler særdeles godt indiske og asiatiske smaker. Bønnene kan wokkes, dampes, friteres, fylles i en frittata, quiche, nypotetsalat og koreansk pannekake, eller opptre som hovedingrediens i mettende salater, stuinger, suppe. Har du mer enn du klarer å ete ferskt, er det nydelig å preservere bønnene på glass, som sprø syltede spyd smaksatt dill og chili, eller som bread and butter pickles.

Grønt er skjønt som pesto

En neve ferske, nyplukkede aspargesbønner, haricots verts, er en andaktsfull delikatesse. De kjøttfulle skolmene med sprø knekk som en herbivorsk wiener er saftige og knasende gode, og kan nytes alene eller som tilbehør. Jeg setter alltid til livs den første avlingen med saftspente, gressduftende belgfrukter så puritansk som mulig, og ærer overflødighetshornet med smør, soyasaus og hvitløk, eller en enkel og intens oreganopesto.

Aspargesbønner med oreganopesto

Skriv ut
Nok til: 2 Tidsbruk: 15 min

Dette trenger du

  • 200 g grønne bønner, f.eks aspargesbønner
  • 1 fedd hvitløk
  • 1 bunt oregano
  • 1/2 dl olivenolje
  • 1 klype chiliflak
  • 1/2 sitron
  • 1 ss smør
  • Salt og pepper

Slik gjør du

1

Rens oregano for stilker, skjær av toppen på bønnene

2

Kjør oregano, sitronsaft og olivenolje i en kjøkkenmaskin til en grov paste

3

Kok opp lettssaltet vann, forvell bønnene i ca 1 min

4

Varm opp en panne med smør, chiliflak og et knust hvitløk, la surre et par minutter

5

Tilsett bønnene, vend i pesto og skvis over sitronsaft

6

Smak til med salt og pepper

Tips

Like gode varme som kalde!

Slik dyrker du grønne bønner

Det er et utall bønnesorter å velge i, men både aspargesbønner og snittebønner med lange flate belger, er sorter som er svært enkle å dyrke. Gir du hagebønnen litt kompost, nok vann og støtte til å klatre på, belønner planten deg med en rikelig grøde og nitrogenfikserende egenskaper. Bønnene trenger ikke forkultiveres, de kan sås på friland når jorden er frostfri. Smått er godt, så ikke vent med å plukk bønnene, de er absolutt best unge og spede. Når bønnene blir store og svulmende får de en trevlete konsistens og utvikler bitre frø i skolmene.

tilbehør se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg