Syltetøy/ Sylting og hermetisering/ Tilbehør

Gresselig god marmelade

Herlig gresskarmarmelade med syltet sitron og ingefær.

Mat og moro

Gresskar, denne squashplanten i slekt med agurk og melon assosiert med fargeglade frukthoder, er på fremmarsj også her på nordkalotten. For å dyrke gresskar er en relativt enkel affære, litt gjødsel og vips vokser det frem en grønnsak du kan spise, dekorere, dra på ball i og ha det gøy med. Og gresskar kommer i en rekke ulike fasonger, former, farger og format og har ulike formål. De fleste kan kokes, syltes, stekes, dampes og wokkes og smaker fremragende i supper, pureer og bakverk. Andre er som dekorativ kakepynt, smaker fælt og er mest til stas og fjas.

Skremmende innmat

Når mørket kryper på og sommertiden er en sagablott, er det tid for snørrete småbarn i skummel skrud og sukkerrus, samt lovlig lek med mat. Opprinnelig en irsk festival er det den amerikaniserte Halloween vi har trykket til vårt bryst, og ikler oss villig vekk i hårreisende habitter mens vi hakker ut skremmefjes i uskyldige gresskar. Etter fomlete forsøk på å forme en Jack O’ Lantern, vil du stå igjen med en betydelig mengde indre gresskarguff, innmat til kulinarisk glede og nytelse.

Grusomt god gresskarmarmelade

Store gresskar er det som regel mye skrik og lite ull med, litt som en fruktens svar på Shrek. Det svampaktige kjøttet blir best etter en tur i ovnen hvor væsken fordampes og smaken intensiveres. Og ved å lage gresskarpuré sitter du igjen med en gastronomisk WD-40, en allround mos til pizza- og pastasaus, smoothies, curries, supper, risotto, kake- og paifyll. Men min favoritt er å lage marmelade av det oransje fruktkjøttet og smaksette med syrlig sitron og krydret ingefær. Dette er en gylden og gjennomskinnelig marmelade som piffer opp ostebrettet eller frokosttoasten – Gresselig godt og vederstyggelig vanedannende!

Gresskarmarmelade med sitron og ingefær – Confettura di zucca

Skriv ut
Nok til: 4 glass Tidsbruk: 1 døgn

Dette trenger du

  • Ca 1, 5 kg renset gresskar
  • 350 g sukker
  • 1 økologisk sitron, saft og skall
  • 1 finger ingefær
  • 1/2 kanelstang

Slik gjør du

1

Rens gresskaret for frø, og skall, skjær i mindre biter

2

Bland med sukker og la stå i en gryte med lokk over natten

3

Tilsett sitronsaft, finstrimlet sitronskall og hakket ingefær

4

La kanelstangen koke med i 30 min, eller til du har rett kanelsmak

5

Marmeladen bør koke i 1,5 t uten lokk

6

Hvis gresskarbitene ikke faller sammen, mos og kok inn væsken

7

Hell på steriliserte glass*

Tips

* Glassene steriliseres i ovnen på 120 grader i 20 min, plasser glassene i en bakke med 2 cm vann. Når glasset med innhold avkjøles, vil du høre et "popp". Det vil si at glassene er vakuumert og holder seg 1-2 år i skapet.

syltetøy se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg