Fisk/ Jul/ Pålegg/ Tilbehør/ Tradisjonsmat

Du kan gjøre alle til laks

Gravlaks med dill og syltede rødbeter.

Hverdagens noksagt

Mange steder i verden blir laks ansett som en luksuriøs delikatesse. Men her hjemme har den staute fisken blitt redusert til en hverdagstraver, en noksagt som selv kresne barn og trauste ganer kan tolerere. Fisken med det lyserøde kjøttet og den behagelige smaken fortjener mer enn å bli gjenstand for tørrsteking og lunken entusiasme.

Graverende tilstander

Før kjøleskapets inntog på 50-tallet måtte mennesket oppvise oppfinnsomhet, og i middelalderen fikk man for seg å konservere fisk ved å salte, og grave dette gjelledyret ned i jorda. Det var forløperen til gravet fisk, og den nedgravde, gjærede fisken kalles i dag rakfisk. Stinkadoren, som har fått egen festival og ivrige følgere med entusiasme og dedikasjon over gjennomsnittet. Rakfisk er den stinkende og brautende slektningen som aldri sier nei til en dram, i motsetning til den delikate, forfinede gravlaksen med hang til dill og sennep.

Ikke grav laksen en grav

Gravet fisk kan konsistensmessig minne om rå fisk, men er mer fløyelsmyk i tekstur og verken stekt eller kokt. Modning av gravet, fet fisk foregår på det enzymatiske og mikrobielle nivået, usynlig for det blotte øye dermed litt skummelt for mange. Men å grave sin egen laks er både enkelt og trygt så lenge du holder deg til kjøleskapet, og ikke graver den ned i bakgården.

Gravlaks er hverdagens festmat

Du vil oppdage at det er enklere å grave egen laks enn du tror. Du vil også oppdage at det smaker veldig mye bedre enn butikkjøpt vare. I tillegg vil du kjenne på en stolthet du ikke trodde var mulig å føle overfor et stykke enzymert modnet fisk. For lager du gravet laks selv, vil du gjenoppleve litt av andaktfølelsen i møte med den flotte, sølvblanke fisken. Det skal være stas å spise gravlaks, noe du spiser fordi du fortjener det.

Gravlaks med gin og urter

Skriv ut
Tidsbruk: 3 døgn

Dette trenger du

  • 1 kg lakseside
  • 1 ss fint salt
  • 2 ss sukker
  • 2 ss gin, alternativt akevitt eller konjakk
  • Valgfrie urter; kjørvel, dill, estragon eller fennikeltopper
  • Pepper etter smak

Slik gjør du

1

Rens laksefileten fri for bein og grått fett

2

Bland sammen salt og sukker og fordel blandingen på begge sider av laksen

3

Hell over gin. Hakk de valgte urtene og dryss over på begge sider

4

Du kan velge å dele stykket i to og legge sidene mot hverandre, skinnsiden ut

5

Pepre sidene med nykvernet pepper

6

Settes i kjøleskap med press over. Snu stykkene 2 ganger i døgnet

7

Ferdig etter 2-3 døgn, avhengig av sidenes størrelse og tykkelse

Tips

Hvis du ønsker en spennende mørkerød farge på kjøttet, kan du tilsette et par spiseskjeer saft fra syltede rødbeter i marinaden.

Skjær gjerne laksesiden opp i passe porsjonsstykker, vakuumpakk og legg i frysen. Så har du alltid fersk gravlaks på bordet når du ønsker det.

fisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg