Bakverk/ Pasta/ Vegetarisk

Potetputer på norsk

Gnocchi med norsk vri, laget på mandelpotet og kålrot. Deilige potetputer med sødme fra kålrabi.

Ukule knoller

Jordeplet, pommes de terre, ble tvilende tatt imot av trauste nordmenn på 1500-tallet, og knollen ble først attraktiv når vi fant ut at den dugde til spritproduksjon. En annen rotknoll som trådte til i armod og skjørbuk er kålroten. Kålrabi med det eksotiske kallenavnet Nordens appelsin, er rik på kostfiber og C-vitamin, og var nærende nistepakkesnack på 80-tallet. I en ganske nær men likevel fjern fortid, var middag uten potet ansett som like hallusinatorisk og sjokkerende utenkelig som et liv uten smarttelefon, strømmetjeneste og sosiale medier. Men i dag er kålrabien og poteten passé, gammelmodige grønnsaker gått i glemmeboken.

Potetpasjon og kålrotpatriot

Poteten er upretensiøs, ujålet og unnselig i utseende men en praktisk og pålitelig partner i pantryen. Jeg lager gjerne potetkaker, komper og sufflé, skeier ut med smør i stor skala i Pommes Anna, og nyter nennsomt dampede nypoteter til sommeren. Og kålroten, dette mistrøstige hodet engelskmenn kaller svensk, gjør seg strålende i mer enn vassen rotmos. Revet i kaker, ovsbakt til taco, puré i pastaretter – mmm…..mulighetene er mange!

Gilde gnocchi

Når kjøleskapsskkuffen åpenbarer små, rynkete poteter og dvask kålrabi, lager jeg gnocchi. Italienske gnocchi er middagens svar på marshmallows, og putene er perfekte små svamper som suger til seg smak og saus. Trikset for å trylle frem skylette og luftige gnocchi, er å bruke tørre, melne poteter med et intakt gluten. Kålrabi setter en nøttet smak til de lubne små, og varsomt stekt i brunet smør med salvie og savoykål er dette hverdagsluksus på sitt beste. Dryss over ristede mandler og topp med generøse mengder parmesan – gammelmodige grønnsaker? Glem det!

Potetputer med mandelpotet og kålrot

Skriv ut
Nok til: 4 Tidsbruk: 1,5 t

Dette trenger du

  • 400 g skrellet kålrabi
  • 500 g mandelpoteter
  • 2 dl hvetemel
  • 2 eggeplommer

Slik gjør du

1

Sett ovnen på 190 grader varmluft

2

Skrell kålrabi og skjær i mindre biter

3

Legg kålrot og poteter med skall på bakepapirkledt rist, stek i 45 minutter

4

Når rotvekstene er noe avkjølt, klem kålrabi og halverte poteter gjennom en potetpresse*

5

Spre utover i et jevnt lag, gjerne på et ark bakepapir

6

Pisk eggeplommene og hell over de moste grønnsakene, sikt over halvparten av hvetemelet

7

Hakk sammen massen, sikt over mer mel. Klem sammen og fold deigen

8

Vær varsom, deigen skal ikke eltes, ellers får du kompakte og seige gnocchi

9

Trill ut passe pølser, kutt i ønskede biter. La hvile under klede til de skal kokes, eller frys hele brettet

10

Kok gnocchi i saltet vann i ca 20 sekunder

Tips

* Del potetene i to med skallet på, og klem gjennom potetpressen med skinnet opp (en av gangen). Skallet vil da henge igjen og kan enkelt fjernes.

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg