Egg/ Vegetarisk

Eggende blomster

Ovnsbakt italiensk omelett kalt frittata, med sommerlige squashblomster, urter og ferskost.

Sverming i sommersol

Kjøkkenhagen er et tilsynelatende fredfullt, tilnærmet meditativt sted, fri for dramatikk og føleri. Men gjemt i busker og bladverk utspiller det seg et realt sjekkedrama, et botanisk kjøttmarked hvor prangende utseende, sjarm og godlukt er alfa og omega. Og som vanlig er det hannene som brisker seg, bruser med fjærene og byr initiativrikt og indiskré på seg selv. Men squashplantens mannlige blomsterpryd er lidderlig ukomplisert, dens eksistensgrunnlag basert på et eneste formål: Å befrukte hunnblomsten og lage så mange squashbarn som mulig.

Blomster og bier

For at squashblomstene skal kunne ha seg, behøver de hjelp av en tredje aktør. De trenger assistanse av de stripete, lodne insektene, som på sin side er svært så lette å lede inn i fristelse. De forføres av blomstenes uimotståelige parfymering, og deltar intetanende i squashplantens formeringsakt. Det befruktede embryoet hunnblomsten bærer, vil svulme til fallosformede fargerike frukter, mens hannblomsten som har utført sin plikt, vil snart visne og dø på sin stilk.

Italiensk maneater

Det er et sløseri at hannblomstens overdådighet skal være helt uten matnyttig velbehag. Plukk knoppen før den slår ut i blomst og prakt, for de skjøre og delikate blomstene smaker oppsiktsvekkende godt, lett parfymert av sommersol og floral fortryllelse. Ostekremfylte, friterte squashblomster er kjent knask, men blomstene smaker særs godt sammen med egg. En italiensk, ovnsbakt omelett frittata med aromatiske squashblomster er en sommerlig smårett, så innta hannen med glupsk appetitt og vit at det går flere på dusinet.

Frittata med squashblomster – Frittata di fiori di zucca

Skriv ut
Nok til: 2 Tidsbruk: 25 min

Dette trenger du

  • 6 egg
  • 10 squashblomster
  • 1 neve urter
  • 1 sjalottløk
  • 50 g ost, f.eks parmesan eller ferskost
  • 1 neve urter, f.eks dill, estragon, kjørvel, persille, gressløk, timian
  • 1 neve grønne bønner
  • 1 ss smør

Slik gjør du

1

Finhakk urter, sjalottløk og kutt grønt i mindre biter. Riv ost

2

Visp sammen egg, urter, grønt, ost, salt og pepper

3

Smelt smør i en liten ovnsfast panne, stek løk til den myknes

4

Tilsett eggeblandingen

5

Dytt squashblomstene ned i blandingen

6

Når omeletten har stivnet i bunn, men fortsatt er våt på toppen, sett inn i ovnen

7

Bak i ovnen i 10-15 min på 200 grader til frittataen er gylden og ferdig

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg