Frankrikes fus
Alt som inkluderer franske følelser blir som regel bedre – Bakekunst, vin, kjærlighet, kunst, mote, arkitektur, litteratur og sykkelsport. Og vi omfavner Frankrike med amour og romantisk føleri, utagerende skarre-r og affekterte, nasale vokaler. Vi elsker det meste, muligvis med unntak av baguettefolkets bilkvalitet og den alpeluebekledte arrogante attityde. Og Frankrike har fus på vin og gastronomi, likeens som Finland har sauna og vodka i skjønn harmoni, Tyskland seidelsvingende ompamusikk og vårt blågule broderfolk Carola og Kalles kaviar.
En fransk følelse i suppa
Det franske kjøkken har et milelangt repertoar av klassiske retter: Mondént og moderne, tradisjonelt og historisk, men også robust og nærende bistromat. Og summen av alle mine forestillinger om denne mettende og smakfulle bistromat kuliminerer i den fete, franske løksuppe. Den ultimate soupe à l’oignon smaker betingelsesløst best med kraftig karamellisert løk, tørrre tårekanaler og tapper tilgang på tålmodighet og tid.
Løksuppe i løpefart
Løksuppe er ufattelig rimelig spise, og koster mye mindre enn en vassen wiener på kiosken. Men det er tiden du må investere i som koster, for å transformere knollen til sødmefull, maillardisert og kompleks karamellisert suppe, tar som regel vinter og vår. Heldigvis kan du spare deg tid, intens løkinfusert kroppslukt og tenners gnissel ved å trykkoke grønnsaken i egnet kjele. Vips har du 20 minutter til rådighet du kan tilegne andre, mer festlige foretak som fremkaller fjollete franske følelser.
Fransk løksuppe med timian og Gruyère
Skriv utDette trenger du
- 1,5 kg løk, gjerne rød og gul
- 50 g smør
- 1/2 ts natron
- 1 dl tørr sherry eller cognac/brandy
- 1 flaske mørkt øl, f.eks stout
- 7 dl kraft eller buljong
- 1 neve timian
- 2 laurbærblad
- 1 ss worcestershiresaus
- 1 ts balsamico
- 1 ts sennep
- 1 ss mel
- Salt og pepper
- Toast og ost, f.eks Gruyère
Slik gjør du
Riv løk i skiver på mandolin, medium størrelse
Smelt smør i en gryte eller trykkoker
Tilsett løk og natron, salt og pepper
Stek til væsken slipper løken, ca 3 min
Sett på lokket på trykkokeren og kok under trykk i 20 min. I vanlig kasserolle karamelliser løk i 45-60 min under stadig omrøring
Ta av lokket og kok inn væsken, 10-20 min avhengig av hvor fersk løken er. Fersk løk inneholder mer vann enn lagret løk
Tilsett mel, deretter sherry/cognac. La koke til alkoholen har fordampet
Tilsett kraft og urter, småkok i 20 min under omrøring
Smak til med sennep, balsamico, worcestershiresaus, salt og pepper
Toast med Gruyère eller annen smeltbar ost: Øs suppe i ovnsfaste boller, legg i en skive toast strødd med revet ost. Bak under grillelement i ovnen på 250 grader til osten har smeltet og begynner å bli flekkvis brun
vegetarisk se alle
-
20. april 2018 -
25. mars 2018 -
9. februar 2018