Suppe/ Vegetarisk

L’amour de la løksuppe

Varmende fransk løksuppe med karamellisert løk, timian, toast og Gruyère

Frankrikes fus

Alt som inkluderer franske følelser blir som regel bedre –  Bakekunst, vin, kjærlighet, kunst, mote, arkitektur, litteratur og sykkelsport. Og vi omfavner Frankrike med amour og romantisk føleri, utagerende skarre-r og affekterte, nasale vokaler. Vi elsker det meste, muligvis med unntak av baguettefolkets bilkvalitet og den alpeluebekledte arrogante attityde. Og Frankrike har fus på vin og gastronomi, likeens som Finland har sauna og vodka i skjønn harmoni, Tyskland seidelsvingende ompamusikk og vårt blågule broderfolk Carola og Kalles kaviar.

En fransk følelse i suppa

Det franske kjøkken har et milelangt repertoar av klassiske retter: Mondént og moderne, tradisjonelt og historisk, men også robust og nærende bistromat. Og summen av alle mine forestillinger om denne mettende og smakfulle bistromat kuliminerer i den fete, franske løksuppe. Den ultimate soupe à l’oignon smaker betingelsesløst best med kraftig karamellisert løk, tørrre tårekanaler og tapper tilgang på tålmodighet og tid.

Løksuppe i løpefart

Løksuppe er ufattelig rimelig spise, og koster mye mindre enn en vassen wiener på kiosken. Men det er tiden du må investere i som koster, for å transformere knollen til sødmefull, maillardisert og kompleks karamellisert suppe, tar som regel vinter og vår. Heldigvis kan du spare deg tid, intens løkinfusert kroppslukt og tenners gnissel ved å trykkoke grønnsaken i egnet kjele. Vips har du 20 minutter til rådighet du kan tilegne andre, mer festlige foretak som fremkaller fjollete franske følelser.

Fransk løksuppe med timian og Gruyère

Skriv ut
Nok til: 4 Tidsbruk: 1 t

Dette trenger du

  • 1,5 kg løk, gjerne rød og gul
  • 50 g smør
  • 1/2 ts natron
  • 1 dl tørr sherry eller cognac/brandy
  • 1 flaske mørkt øl, f.eks stout
  • 7 dl kraft eller buljong
  • 1 neve timian
  • 2 laurbærblad
  • 1 ss worcestershiresaus
  • 1 ts balsamico
  • 1 ts sennep
  • 1 ss mel
  • Salt og pepper
  • Toast og ost, f.eks Gruyère

Slik gjør du

1

Riv løk i skiver på mandolin, medium størrelse

2

Smelt smør i en gryte eller trykkoker

3

Tilsett løk og natron, salt og pepper

4

Stek til væsken slipper løken, ca 3 min

5

Sett på lokket på trykkokeren og kok under trykk i 20 min. I vanlig kasserolle karamelliser løk i 45-60 min under stadig omrøring

6

Ta av lokket og kok inn væsken, 10-20 min avhengig av hvor fersk løken er. Fersk løk inneholder mer vann enn lagret løk

7

Tilsett mel, deretter sherry/cognac. La koke til alkoholen har fordampet

8

Tilsett kraft og urter, småkok i 20 min under omrøring

9

Smak til med sennep, balsamico, worcestershiresaus, salt og pepper

10

Toast med Gruyère eller annen smeltbar ost: Øs suppe i ovnsfaste boller, legg i en skive toast strødd med revet ost. Bak under grillelement i ovnen på 250 grader til osten har smeltet og begynner å bli flekkvis brun

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg