Et dårlig råd
Jeg er stort sett komfortabel med en nonchalant og overbærende tilnærming til helsedirektoratets kostråd. Med årene har jeg dertil blitt temmelig dreven på å undertrykke ethvert råd som ikke passer en uforutsigbar matlyst, labilt blodsukkernivå eller farlige fristelser på min vei. Skamløst utvider jeg kostrådene til å gjelde et minimum av grønnsaker, frukt og fisk. Pasta med tomatsaus, fritert falafel og blåbærscones, jeg eier ingen hemninger. Og jeg anser alt fra sushisjappa likestilt med fisk, det være seg fritert scampi i makirull eller rekechips.
Skrekk og fiskegru
Men av og til overmannes jeg av kostholdskvaler, tatt på senga like brått og brutalt som snøen på siddisen eller tåka i kollen. Nå er det jammen på tide å fylle fjeset med proteinkilder fra det flytende element! Men som et bortskjemt barn rynker jeg nesen kresent til fargeløs fisk fra nærbutikken, frastår meg ferdige fiskepinner og fylte rødspetter mens jeg skuler skeptisk mot ferskvarediskens fiskekadavre. Og for en gangs skyld skal jeg ikke ty til den vakuumpakkede, rosa fileten fri for forventninger og kjøkkenskills, denne gangen skal jeg legge på svøm med den nordøstarktiske torskefisken med det artige overbittet – hyse.
Same same but different
Soufflé, brandade, gratin – dette er en oppskrift i krysningsfeltet luftig og lett soufflé, kremet sør-fransk brandade, og god gammeldags fiskegrateng. Saftig og luftig, rik og dekadent toppet med sprø osteskorpe, dette er soufflégratengen som havner i kategorien luksus hverdagsmat. Herligheten er laget på smørrik potetmos tyknet med fyldige gyldne eggeplommer, deretter tilsatt hvitt og fast kjøtt fra røkt kolje, og til sist nennsomt foldet inn med luftig eggehviteskum. Og vips har du en grandios grateng som skårer skyhøyt på både kostråd og komfort!
Luksuriøs fiskegrateng med potetsoufflé, røkt kolje og andeegg
Skriv utDette trenger du
- 800 kald potetmos (600 g skrelte, melne poteter, 2 dl fløte, 50 g smør, salt og pepper)
- 250 g røkt kolje
- 1 skvett fløte
- 2 andeegg* eller 3 store hønseegg
- 50 g revet cheddar
- 2 ts dijonsennep
- Pepper
- 1 neve gressløk og/eller persille
Slik gjør du
Sett ovnen på 210 grader
Varm opp vann, legg i kolje biter og la trekke i 10 min
Ta ut fisken, og rens kjøttet fri for skinn og bein
Skill egg og plomme
Rør sammen potetmos, fløte, sennep, cheddar og eggeplomme, tilsett biter av kolje
Stivpisk eggehvitene og fold forsiktig inn i røren
Smak til med pepper og urter
Hell røren i en godt smurt ovnsfast form
Strø revet ost på toppen
Bak i ovnen i 45-50 min til gratengen er gjennomstekt men saftig, og lokket gyldent og sprøtt
Server med salat vendt i sennepsvinaigrette
Tips
* Andeeggets plomme er fetere enn hønseeggets, med en konsistens nesten som vaniljekrem. Plommen har en intens, gylden farge og smaker rikere og dypere. Eggehviten er også mer proteinholdig enn hønseegget, og gir et flott skum når de stivpiskes.
fisk se alle
-
23. februar 2018 -
19. desember 2017 -
6. juli 2017