Tilbehør/ Vegetarisk

Slipp budeien i deg fri – lag ferskost!

Ferskost laget på melk og eddik, med honnig Ricotta, paneer, queso fresco

Ukomplisert budeie

Du trenger ikke reise til seters for å lage ost. Du trenger faktisk ikke subbe deg lenger enn til butikken for å kjøpe melk, innen du praktisk talt er i mål med denne osten. Så ukomplisert er det å fremstille ferskost, at det er et mysterium at ikke flere har blitt smittet av budeiefeber. Selv en kjøkkennovise med ti tommeltotter og tvilsom koordineringsevne, vil være i stand til å trylle frem en spisbar ferskost.

Verdensvant ost

Det naturlige sukkeret i melken gir en ost med sødme og sjarm, så lett å like at den er som en dessert i seg selv. Hell over seig, gylden honning, og spis det hele med skje, eller bruk den i kaker og desserter. Osten er også svært anvendelig i salte retter, og produseres så og si i hele verden under ulike navn. I Italia får du den gjenkokte ricotta, i spansktalende land queso fresco, i India den litt fastere utgaven paneer, kremet brocciu i Frankrike, og brekende mizithra i Hellas.

Kjøleskapets universalmiddel

Miks inn hakkede urter, hell over en klunk god olivenolje, bre over ristet brød med urter og avocado, i en bagel med gravlaks, stuffing i ravioli, på en pizza bianco, taco eller burrito, kaker, desserter, suppe, salater. Bruksområdene er legio, kun fantasien er din begrensning.

Ferskost

Skriv ut
Nok til: 300 g Tidsbruk: 20 min

Dette trenger du

  • 2 l helmelk. Erstatt gjerne deler av melken med fløte for en rundere og rikere ost
  • 5-6 ss epleeddik
  • 1 ts salt, valgfritt
  • Finmasket klede

Slik gjør du

1

Varm opp melk til kokepunktet, tilsett eventuelt salt

2

Når melken begynner å boble, hell i eddik eller sitronjuice

3

Trekk gryten fra varmen og rør om i et par minutter til melken skiller seg. La stå i 10 min

4

Tilsett mer syre hvis melken ikke skiller seg

5

Hell massen gjennom et finmasket klede

6

Skvis ut mysen, la ostemassen henge i kledet i minst 15 min. For en fastere ost, la massen henge i noen timer, eller pakk kledet rundt osten og legg noe tungt oppå i en times tid

Tips

Ikke hell ut mysen! Hell den på en ren vannflaske, og bruk den i bakverk, kok ris eller gryn eller hiv den i en smoothie.

tilbehør se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg