Syltetøy/ Sylting og hermetisering/ Tilbehør/ Vegetarisk

Syltetøy tatt på fersken

Søte fersken til ferskensyltetøy med marsala

Fløyelsfrukten

Prunus persica, den lodne persiske plomme, er innhyllet i naturlig velur i gulrøde sjatteringer. I motsetning til tvillingen nektarin, som er glatt som en prepubertal tenåring, er ferskenen en pusete frukt, lubben og rosarødmende i kinn. Familietreet består av kirsebær, plommer, mandler og aprikoser, og den behårede frukten er deilig duftende men sart og skjør som en persisk prinsesse.

Salig søt saft

Utfordringen er å finne den perfekte modnede frukt, hvilket innebærer rutinemessig ivrig og omhyggelig fruktklemming. Men når ferskenen avgir av en søt aroma, er det et sikkert tegn på at den er klar til å nytes. For en for fast og umoden fersken begeistrer like mye som en rushfull buss i øsregn eller stele brødskalker med inntørket brunost. Men venter du til frukten gir etter ved et forsiktig kjærtegn, er veien kort til salige slurp og søt saft dryppende nedover kjakene.

Fersket ferskensyltetøy

Å bite i det saftige, gyldne fruktkjøttet er en lykksalig opplevelse. Men når den ferske ferskenfesten er over, er syltetøy en praktisk måte å nyte sensommerens overflod. Den behårede frukten er på sitt beste ut høsten, og er en hverdagshøydare på varme scones, bredt tykt utover mektige pannekaker eller fanget mellom luftige sukkerbrød.

Ferskensyltetøy med marsala

Skriv ut
Nok til: ca 3-4 sylteglass Tidsbruk: 1 t

Dette trenger du

  • 1 kg fersken, renset
  • 300 g sukker (avh. av fruktens sødme)
  • Sitronsaft
  • 0,5 dl marsala

Slik gjør du

1

Skyll frukten i kaldt rennende vann

2

Legg hel fersken i en gryte med kokende vann i ca 2 min

3

Øs over i en bolle med kaldt vann og flå frukten, skinnet skal gli enkelt av

4

Rens frukten for stein, stilk og navle, kutt i passende biter

5

Bland i en gryte med sukker og marsala, varm opp under omrøring og la småkoke uten lokk i ca 45 min til syltetøyet har korrekt konsistens*

6

Smak til med sitronsaft

7

Hell på varme, steriliserte glass**

Tips

* Test konsistensen ved å legge en teskje syltetøy på en kald tallerken i kjøleskapet. Syltetøyet er ferdig hvis det holder formen.
** Glassene steriliseres i ovnen på 120 grader i 20 min, plasser glassene i en bakke med 2 cm vann. Når glasset med innhold avkjøles, vil du høre et "popp". Det vil si at glassene nå er vakuumert og holder seg lenge i skapet.

syltetøy se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg