Kosemat/ Vegetarisk

Fa fa fa falafelfest

Falafel kikertboller i pitabrød, med kålsalat og urter

Gatematens mester

Falafelens popularitet som gatemat har en lang historie, og oppstod etter sigende i Egypt. Selv på faraoenes tid kan det tenkes at man ble fysen på litt nattmat, parkerte dromedaren og tok seg en håndholdt snack. Falafel svøpt inn i myk lefse eller puttet til sengs i varme pitabrød er den ultimate håndmat, en umiddelbar injeksjon komfort, trøst og matglede.

Vegetarisk balletak

Disse arabiske veggisbollene gjør alltid suksess og er en sikker vinner selv hos kjøttelskere og andre med noe snevrere matvaner. At du spiser veggismat når du setter tennene i de uimotståelige sprø ballene, er nesten ikke til å tro. Falafel kan du lage av tørkede bondebønner eller kikerter, og bollene er både proteinrike og mettende. Den litt melne kvaliteten er uovertruffen, og gir et knudrete og sprøtt ytre og et fluffy indre du ikke får med boksevarianten. Jeg bruker gjerne de små, brune kikertene, som er ekstra nøttet på smak.

Eksistensielle valg

Når du først er i gang med å lage falafel, lag deg en solid porsjon. Du kan enkelt fryse ned deler av deigen eller ferdigstekte falafler. Men du må ta to avgjørende valg: 1) Puck eller bolle. 2) Panne eller ovn. En puck formes enklere, gir større og bedre stekeflate både i panne og ovn, dessuten er formen relativt oljegjerrig. Bollens fortrinn er konsistens og smak. En bolle gir luftigere indre og en bedre overflate fordi fasongen gjør at du faktisk må fritere den i olje. Ulempen er at kjøkkenet ditt vil lukte som ditt faste nattmatsted.

Falafel fremfor fe

Nyt rykende heite falafelbollepucker med knasende skorpe i varme pitabrød. Fefferoni, en søt chutney, en dæsj yoghurt og en frisk kålsalat vendt i tahinidressing er en perfekt kombinasjon. Det er slett ikke vanskelig å bytte ut den gamle kua med grønn føde, når det smaker så guddommelig som dette.

Spicy, grønn falafel  

Skriv ut
Nok til: 5-6 Tidsbruk: 1,5 timer

Dette trenger du

  • 450 g tørkede kikerter, gjerne små brune
  • 2 hvitløksfedd
  • 1 liten bunt persille/koriander
  • 1 liten bunt spinat
  • 1 løk
  • 1 ss korianderfrø
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts nellikspiker
  • 2 jalapeños
  • 1 ts chilipulver
  • 1 ts chiliflak
  • 1 ss tørket oregano
  • 1 ss gurkemeie
  • 1 liten sitron
  • 2 egg
  • Salt og pepper
  • Olje

Slik gjør du

1

Vann kikertene over natten

2

Toast korianderfrø, nellik og spisskummen i en tørr panne til de popper. Knus i morter. Alternativt bruk pulver

3

Bland alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin i omganger og hakk til en enhetlig masse

4

Smak til med eventuelt ekstra krydder, salt og sitronsaft

5

Form massen i en fuktet neve, style på frihånd og gå for egenvalgt fasong

6

Stek de i nøytral olje til de er gyldne og sprø, eller bak falafel i ovnen i 45 min på 220 grader*

Tips

* Vaffelfalafel! Er massen fuktig og løs, er det ypperlig å steke falafel i vaffeljern. De får stor, sprø overflate, og er ferdig på et blunkt.

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg