Suppe/ Vegetarisk

Crème Ninon – grønn og fristende ertesuppe

Grønn ertesuppe creme ninon med sherry, erter, fløte, kyllingkraft

Erta berta

Erter er unnselige og for mange en mislikt aktør på tallerkenen. Utskjelt som grønnsak selv om den egentlig er en frukt, mest populær som stuing og frossenblanding på amerikansk. Smakløse, vasne hermetiske erter og innskrumpete, hardkokte små må ta litt av skylden. For ferske erter er avgjort en sann glede og ganefryd. Men med mindre du har erter i hagen, er ferske erter vanskelig å få fatt på. Etter ertene er høstet forgår de ekstremt fort, derfor er gode, frosne erter ditt beste alternativ og noe av det ferskeste du kan spise.

Viril og ertende ert

Kvalitetserter er delikate, søte og med en frisk og jordlig smak. Den grønne fargen er hyggelig vårlig, og den klorofyllrike belgfrukten rik på proteiner og fiber. Erter skal også etter sigende være et afrodisiakum, en famøs fruktpille for forlystelse og moro. Den beryktede franske forfatter og kurtisane Ninon de l’Enclos, berømt for sitt vidd og skjønnhet, kunne takke sine erter for sitt omfangsrike lager av ekskjærester. Ninon inntok etter ryktene erter begjærlig til frokost, helst som puré med en skvett sherry som krydder, og anså de runde grønne som stimulerende på flere måter.

Sjæmpis i ertesuppe

Crème Ninon er en forførende deilig ertesuppe oppkalt etter den erteglupske kurtisanen. Om den virkelig vekker lyst og begjær vites ikke, men suppen Tore Wretman gjorde kjent i vårt blågule naboland, er i tillegg flottet til med en løssluppen dæsj champagne, denne boblende drikken også kjent for sine eggende egenskaper. Boblene gir en riktig potent suppe, en suppe til forrett i festlige lag og høytidsdager. En liten klunk gjør ikke bare deg susen, men gir også snert og syre til de søte ertene. Det er lett å falle for denne fristende suppen, og om ikke annet vil den utvilsomt pirre dine smaksløker.

Grønn ertesuppe med champagne – Crème Ninon

Skriv ut
Nok til: 4 som forrett Tidsbruk: 25 min

Dette trenger du

  • 3 sjalottløk, finhakket
  • 1 stilk stangselleri, finhakket
  • 1 ss smør
  • 5 dl kyllingkraft eller grønnsaksbuljong
  • 700 g frosne grønne erter
  • 1 dl fløte
  • 1 dl tørr sherry
  • 1 dl champagne
  • Salt og pepper

Slik gjør du

1

Sautér sjalottløk og selleri i smør på medium varme til det er mørt. Grønnsakene skal ikke få farge

2

Hell i sherry og la koke i et lite minutt, tilsett deretter fløte og kraft

3

La suppen trekke i 20 min

4

Ha i ertene og kjør hele stasen i stavmikser eller blender

5

Smak til med salt og pepper, og sil suppen gjennom en chinois eller sil

6

Nå kan suppen stå til servering. Varmes varsomt opp igjen under omrøring, må ikke kokes da mister den grønnfargen

7

Tilsett en skvett champagne i suppe og et solid påfyll i glass ved servering

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg