Gryterett/ Kosemat/ Vegetarisk

Du er ikke nødt til å ha rødt kjøtt i gryta

Kjøttfri chiligryte, chili sin carne, med bønner, kakao, chili og krydder.

Kjøttbløff

En chili con carne uten kjøtt er en kulinarisk selvmotsigelse, en gastronomisk bløff på lik linje med koffeinfri kaffe, fettfri majones og bacon uten gris. En chiligryte på langtidskokt kjøtt, servert rykende varm og chiliheit på en forblåst og grå dag, er trøstemat av dimensjoner. Å fjerne kjøttet som gir smak og dybde til retten og likevel påstå at gryta blir like duganes, oppleves litt som et sørgelig selvbedrag. Som å si at ferien på hytta en hel sommer med regn, mygg, mugne unger, taklekkasje og tett do, er like stas som all inclusive med palmesus, sandstrender og bamseklubb.

Byttet bort kua fikk bønna igjen

Å lage en chili con carne fri for animalsk protein er et tilsynelatende paradoks. Men bønner er proppfulle av protein og nærende stoffer, og er både mettende og lettere i magen enn rødt kjøtt. Det er rett og slett på tide å sparke ut kua og invitere inn bønna, bytte ut karnivorsk kos med gassfylt glede. Å lage en chiligryte uten animalsk muskelvev er absolutt innenfor rekkevidde. Men for å få den billige, beskjedne bønnen til å skinne, trenger du krydderier, en mengde chili og grønnsaker rike på smak.

Chiligryte med futt

En ekte chiligryte gir kok i brystet, svett i pannen, stål i indre tarmer. Så ikke kjip på chilien, pøs på med den ildfulle paprikafrukten i ulike kvaliteter og teksturer; pulver, flak, tørket og fersk, søt, sterk, fruktig og røkt. For å få denne gryta fyldig og kompleks, lager du en saus av tørkede chili og kakao. Kokt med god kraft får du en varmende, nærende og mettende stuing. Jeg tør påstå at chiligryta er best vegetarisk, så drit i kua, fiolinen og rødt kjøtt, bønner er nå din nye bestis!

Server gryta med en klatt rømme, maispannekaker, avocadomos og pico de gallo.

Chiligryte med bønner og kakao

Skriv ut
Nok til: 6 Tidsbruk: 2 t

Dette trenger du

  • 2 rødløk
  • 1 gulrot
  • 2 hvitløksfedd
  • 1-3 ferske chili
  • 5 tørkede chili (rik og fruktig: ancho, mulato, pasilla, røkt: chipotle, sødmerik: guajillo, poblano dulce) eller 2 bokser chipotle i saus
  • 3-5 dl vann
  • 1 buljongterning etter ønske
  • 1 boks hakkede tomater
  • 2 dl rødvin
  • 2 bokser svarte bønner, 2 bokser kidneybønner
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 ss kakao
  • 1 neve oregano
  • 1 ss brunt sukker
  • 1 lime
  • Krydder: 1 ts malt spisskummen, 1 ts malt korianderfrø, 1 ss paprika, f.eks røkt, 1-2 ss chiliflak, 1-2 ss chilipulver, 1 ss soppulver eller soyasaus, 1 kanelstang
  • 1 ss smør
  • Stekeolje, salt og pepper

Slik gjør du

1

Legg de tørkede chiliene i 5 dl kokende vann, la trekke i 20 min

2

Fjern stilk og frø, blend deretter med stavmikser til en jevn puré

3

Alternativ; bland 2 bokser chipotle i saus med 3 dl vann og kjør i stavmikseren

4

Finhakk løk, gulrot, hvitløk og chili. Svett rødløk i 5 min i ovnsfast gryte

5

Tilsett gulrot, chili, tomatpuré, oregano og krydder, stek i noen minutter til

6

Hell i rødvin, la koke noe inn

7

Tilsett buljongterning, tomatboks og chilipuré

8

Kok opp, krydre deretter med sukker, kakao, soppulver/soyasaus, og skylte, avrente bønner, salt og pepper og kanelstang

9

Gryta er ferdig etter 1,5 t med småkoking, men smaker om mulig bedre om den får stå lenger

10

Sausen skal være rik og mektig, smak til med salt, pepper,smør, chili og lime.

Tips

For en enda tykkere saus kan du tilsette 1 boks kikerter som du har kjørt til puré i en kjøkkenmaskin.

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg