Saus og dressing/ Tilbehør/ Vegetarisk

En chiliavhengigs hete bekjennelser

En skikkelig sterk og spicy habanerosalsa kan brukes til det meste. Habanero 100 – 350 000 scovillegrader.

Chilioman og stolt

Jeg er hekta på chili. Chilipepper er mitt gastronomiske narkotikum, hvor en jevnlig injeksjon capsaisin er nødvendig for å opprettholde normal funksjonsevne. Jeg har et dypt og inderlig forhold til min lille venn fra paprikafamilien, og den belønner meg med en intens, og avhengigsskapende eufori.

Chiliens mange fortrinn

Chili er rik på antioksidanter og sies å øke forbrenningen, styrke immunforsvaret og støtte fordøyelsen. Er du ikke fet, forkjølet og plaget med treg mage, så har chilien annet å friste med. Den trigger nemlig produksjonen av endorfiner, kroppens egenproduserte, lovlige opiat. Den lille rakkeren kan rett og slett gi deg en følelse av berusende lykke som ligner forelskelse. Chilifrukten er ikke bare sterk, men har ulik smak og bruksområde og kan gi en tannløs rett det lille ekstra. Og en chiligryte uten chili ville være trist og meningsløs, som sur vin uten alkohol og tørt, fettfritt potetgull.

Hot og godt

Chilien er en frukt i paprikafamilien, opprinnelig fra landet Lynni Treekrem ønsket å færra te, og kommer i utallige varianter og styrkegrader. Det er capsaicin som gir chilien styrke, og den måles i scoville. Jalapeños har en styrkegrad på ca 2 500 – 8 000, den hissige piri pirien rundt 175 00 og habanero 100 – 350 000 scovillegrader.

Skulle du ta deg vann over hodet, eller rettere sagt i munnen hvis du har inntatt for sterk chili, vil resultatet være at du sprer capsaisinet og smertene forsterkes. Melkeprodukter har omvendt virkning, og spesielt yoghurt har en lindrende effekt på brennende ganer.

Den fyrrige habanero

Den vanlige røde chilien er den trauste Ola Nordmann. Og hvis jalapeños er den litt mer eksotiske Københavner, er den lille, butte habaneroen matadoren med dødsforakt i blikket. Jeg kan garantere deg at et glass frisk og sødmefull habanerosalsa i kjøleskapet etter hvert vil bli deg uunværlig. Den løfter en tørr Grandis til et kulinarisk høydedrag, smaker fortreffelig i en burrito, og fungerer perfekt som hverdagens reseptløse lykkepille.

Habanerosalsa

Skriv ut
Nok til: 5 små glass Tidsbruk: 20 min

Dette trenger du

  • 10 habaneros. Mildere type chili eller paprika hvis du er bleik
  • 10 cherrytomater eller 2-3 store
  • 1 stor løk
  • 1 liten bunt koriander og/eller persille med stilk
  • 1 lime
  • 1 klype brunt sukker
  • 1 ts røkt paprikapulver
  • Salt og pepper

Slik gjør du

1

Rens chilien for frøhus og stilk, skrell løken

2

Hiv alle ingrediensene i en kjøkkenmaskin og kjør til puré. Hvis kjøkkenmaskinen din ikke lager en glatt masse, bruk stavmikser

3

Kok opp de hakkede grønnsakene i en gryte, ta til siden når det koker

4

Smak til med limejuice, salt, sukker, pepper og paprikapulver

5

Hell på steriliserte glass, bruk trakt. Glassene steriliseres i ovnen på 120 grader i 20 min. Når glasset med innhold avkjøles, vil du høre et "popp". Det vil si at glassene nå er vakuumert og holder seg lenge i skapet

6

Innta det vakre synet av rustrød saus på glass, og nyt den selvgode tilfredsstillelsen av å ha produsert noe håndfast

Tips

Engangshansker anbefales på det sterkeste.

saus & dressing se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg