Curry/ Gryterett/ Vegetarisk

Kjappe kikerter i trykkende atmosfære

Chana masala med kikerter, grønne bønner, poteter, garam masala, kokosmelk og toppet med koriander

Når livet er for kjipt

Av og til får jeg et skikkelig sug etter indisk mat, en indre holhet etter noe hot og godt, kryddertungt og trøstende. Mat som varmer i mage og sjel, som er vigorøs og oppkvikkende. Lengselen oppstår som oftest på dager Lars Kilevold så presist har beskrevet i sin affisert fengende landeplage, på blåmandager der verden tilsynelatende ser på meg som fluen i suppa og skiten under skoene. Da drømmer jeg meg til subkontinentet med dampende hete og frodige teplantasjer, et sted med en skyggefull terrasse, en duggfrisk øl og forventinger om et måltid i kveldens bris med sirissene som eneste taffelmusikk.

Trykkende stemning

Etter en dag i misèren, er det slett ikke kjøkkenet jeg lengter etter. Jeg trenger en kjapp og rappfotet inder, en kvikkas som får mat på bordet innen humør og blodsukkernivå når bunnløse stup, og det hypoglykemiske monsteret overtar min personlighet. Da er ingenting så kjærkommet som en trykkoker, denne digre kjelen med det romslige skapplassbehovet, gryten som fôrer meg med mat innen jeg når det katastrofale hamskiftet.

For trykkokeren er mitt beste triks om jeg har liten tid, er sulten, arbeidssky eller bare lat, en magisk gryte jeg verner om som Magica fra tryll. En trykkoker skaper en trykkende, indre atmosfære ved å holde på dampen, hvilket igjen øker temperaturen. Det vil si at all smak og aroma bevares, og den høye varmen fremmer bruning og karamellisering. Som ved et trylleslag kan du redusere en arbeidsintensiv økt på kjøkkenet til en brøkdel av tiden, og mane frem lekre retter på forbløffende kort tid.

Chickpeas chana masala

Chana masala er en vegetarisk rett typisk i India og Pakistan, hvor chana (चना) er den kortvokste, brune slektningen til den bleikfeite kikerten vanlig på boks. Chana masala kan lages teksturmessig tørr, men som nordmenn flest liker jeg min saus til poteter. Spis stuingen med luftig basmatiris smaksatt gurkemeie og smør, lune nanbrød eller chapati. Oppskriften er nok til 4 personer med et akutt behov for en en krydderglad, oppmuntrende venn fra et sted med bølgende teplantasjer og syngende sirisser.

Chana masala med kikerter, potet og kokosmelk

Skriv ut
Nok til: 4 Tidsbruk: 30 min

Dette trenger du

  • Til chana masala: 3,5 dl tørkede kikerter fortrinnsvis av typen små brune (eller 4 bokser ferdigerter), 4-6 poteter, 1 boks kokosmelk, 2 never grønne bønner eller erter, 2 ts garam masala, en klype salt, 1 ts gurkemeie, 1/2 sitron, 2 tomater eller 1/2 boks hermetisk, 2 dl vann, chilipulver etter smak og behag
  • Til puréen: 1 stor løk, 1 liten bit ingefær, 1 liten bunt koriander, 2-4 chili, 1 fedd hvitløk
  • Til Tadka*: Stekeolje, 1/2 ts fennikelfrø, 1/2 ts spisskummen, 1 laurbærblad, 1/2 ts kardemommefrø, 2 nellikspikre, 1 ts sennepsfrø, 1 ts korianderfrø, 1 kanelstang, evnt tørket chiliflak etter ønske
  • Til risen: 2,5 dl basmatiris, 2,75 - 3 dl vann, 1/3 ts salt, 1/2 ts gurkemeie, 2 ss smør

Slik gjør du

1

Alternativ: Legg kikerter i bløt over natten

2

Løk, ingefær, korianderstilker (spar bladene til garnering), chili og hvitløk kjøres til puré i kjøkkenmaskin

3

Kutt poteter i store biter, grønne bønner i tre

4

Varm olje i trykkokerkjelen til medium varme, tilsett krydderblandingen og sautèr i noen sekunder. Krydderne skal poppe i oljen, vær oppmerksom på sprut

5

Tilsett puréen og svett ut i et par minutter

6

Bland deretter i poteter, tomater, grønne bønner, kikerter, gurkemeie, chilipulver og garam masala og stek i noen minutter til. Hell i kokosmelk og vann, kok opp

7

Sett på lokk, og bring gryten til trykkpunkt, skru ned varmen og la koke under trykk i 15 min hvis kikertene er bløtlagt, 45 min hvis kikertene er tørre. Skru deretter av platen og la kjelen avkjøles til trykket tillater åpning av lokk. Synes du sausen er for tynn, kan du mose et par av potetene og røre om. Smak til med en god skvis sitronsaft

8

Vask risen godt i kaldt vann. Kok ris med vann, salt og gurkemeie i 10 min, slå av platen. La gryten stå og dampe under lokk i ytterligere 10min. Tilsett smør og fluff opp risen med en gaffel

Tips

Har du ikke trykkoker, kan du koke kikertene i 60-90 min til de er møre. Tilsett potetene og bønnene når det gjenstår 30-40 min. Ingen vil heller se ned på deg om du velger den lettvinte løsningen med kikerter på boks.

*Kokketips: Tadka, også kalt tempering på engelsk, er en teknikk hvor hel eller støtt krydder kjapt blir stekt i olje eller ghee for å frigjøre eteriske oljer og aroma. Det kan gjøres før eller etter tilberedning av en rett.

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg