Salat/ Saus og dressing/ Tilbehør/ Vegetarisk

Keiserens nye salat

Cæsarsalat med romanosalat, krutonger av surdeigsbrød og herlig cæsardressing med majones, ansjos og parmesan.

Salat med sex appeal

90-tallet var tiåret vi satte Lillehammer på kartet i stilsikre jakker, ga EU fingeren og lavkarbo var fortsatt et fjernt science fiction-mareritt. I stor stil fortærte vi Grandis, dristet oss til fredagfajitas og pasta med pesto på glass. Og cæsaren var salaten man bestilte for å vise at man hang med i tiden, grøntfôret med it-faktor isberget så sjelløst manglet. Den enkle salaten med blader dynket i fet dressing toppet med oljestekte krutonger, er selve essensen av nittitallet servert på en tallerken: Lettere splittet personlighet, usømmelig fjåg og lett å like.

Jeg kom, jeg så, jeg spiste

At salaten er oppkalt etter en romersk keiser med samme navn som en viss primat på Sørlandet, er en gjengs misforståelse. Salaten er etter sigende en relativt moderne oppfinnelse, skapt av kokk Caesar Cardini i Mexico på 1920-tallet. Hvor salaten gjemte seg i ca 70 år til den slo igjennom vites ikke, men cæsarsalat er siden 90-tallet blitt et etablert og elsket innslag på cafeer og restauranter over hele verden.

Klassisk grøntfôr

En klassisk cæsarsalat består kun av romanosalat, sprø krutonger og en kremet dressing sjenerøs på majones, ansjos og parmesan. Salaten smaker kongelig, og er langt fra utgått på mote eller dato. Nyt den som en lett lunsj eller nærende middag spritet opp med proteiner som kylling, bacon og egg, stenket i liberale mengder dressing overlesset med fete krutonger. Mmm mmm mmm.

Klassisk cæsardressing med krutonger

Skriv ut
Nok til: 2 Tidsbruk: 15 min

Dette trenger du

  • 2 dl majones
  • 4 salte ansjos
  • 1 hvitløksfedd
  • 1 ss worcestershiresaus
  • 1,5 dl revet parmesan eller pecorino
  • 1 romanosalat eller 2 hjertesalat
  • 4 surdeigsskiver
  • Olivenolje, alternativt hvitløksolje
  • Flaksalt og pepper
  • Alternativ: Sprøstekt bacon, grillet kylling, kokte egg

Slik gjør du

1

Lag majones. For en friskere dressing erstatt noe majones med yoghurt naturell

2

Tilsett ansjos, presset hvitløk, worcestershiresaus og revet ost

3

Bland godt i stavmikser, smak til med pepper

4

Sett ovnen på 190 grader

5

Skjær brødet i terninger eller staver, bland sammen med olivenolje og flaksalt. Oljen skal dekke men ikke drukne brødet

6

Stek krutongene i 15-20 min til de gyldne og sprø

7

Miks salaten med dressing, garner med krutonger og ostedryss

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg