Bakverk/ Fisk/ Kosemat

Dampende het bollebonanza

Bun bao, steamed bun med hoisinglasert laks, hurtigsyltede agurker, kimchi og vårløk.

Kineserne slår til igjen

Bao, den kinesisk dampede bolle baozi (包子), betyr noe som er pakket rundt. Den er velkjent på kinarestauranter med dim sum på menyen, og den skylette bollen er drømaktig lett å like, lett å spise. Gua bao er en typisk snack bestående av svinekjøtt og kondimenter klemt sammen i en munnlignene lomme av dampet hvetebolle, ikke helt ulik en grådig Pacman av utseende. De luftige bollene blir også ofte referert til som steamed bun.

Bun bao – klam og humid bolletrend

Bolletrenden oppstod i New York på David Chang’s Momofuku for et tiår tilbake. Men ettersom trauste nordmenn trenger litt tid på å fordøye nye matinntrykk, er det først i det siste bollebonanzaen har rammet oss nordboere for alvor. Den humide bolle, myk og fuktig i tekstur fylt til gapende randen av godsaker, har blitt hipsterens nye yndling og glade glutensynd. Vår forkjærlighet for lastefull, håndholdt mat uten tilsynelatende raffinert inntaksmetode, ser aldri ut til å ha en ende.

Ta deg en bolle

En varm, fylt bao er et høydepunkt flere forunt enn lekehipsterne i hovedstaden. Hvit, varm og fjærlett som en kulinarisk dundyne, så salig god og vanedannende at du sporenstreks må dra fram bakeutstyret og fikse deg en bolle selv. Ved å bytte ut langtidsstekt svinekjøtt med laks, sparer du både tid og innsats på kjøkkenet. Dessuten er en dampende het bao fylt med klissen glasert laks, syltet agurk og pikant kimchi, den ultimate crowd pleaser. Lag nok boller, dette er maten man mister både magemål og hemninger i møte med.

Dampet bolle med hoisinglasert laks

Skriv ut
Nok til: ca 30 boller Tidsbruk: 3,5 t

Dette trenger du

  • Til startdeigen: 1,5 ts tørrgjær, 2 dl lunkent vann, 150 g hvetemel, 2 ss sukker
  • Til deigen: 500 g hvetemel, 3 ss maizenna, 3 ss nøytral olje eller smeltet delfiafett, 2 dl vann, 1,5 ss eddik, 3 ts bakepulver, olje til pensling
  • Marinade: 1/2 ts sesamolje, 1/2 ss riseddik, 1 ss mirin, 1 ss ketjap manis, 1 ss hoisinsaus, 1 klype chiliflak
  • Fyll: 350 g fersk laks, 2 vårløk, hoisinsaus
  • Hurtigsyltet agurk: 1 agurk, 1 ss sukker, 1 ts salt

Slik gjør du

1

Bao: Bland alle ingrediensene til startdeigen, dekk med plast og la stå i 1 time til det bobler. Etterpå blandes resten av ingrediensene i, og eltes (i kjøkkenmaskin) i 10 min. Tilsett vann litt av gangen til du får en seig deig. La hvetedeigen heve til dobbelt størrelse, ca 1,5 t. Tilsett deretter bakepulver og elt til alt er kombinert. Deigen skal være smidig og fuktig, men ikke klissete. Trill små boller på ca 25 g, sitter deigen fast i underlaget, bruk litt olje. Kjevle bollene til ovale disker. Pensle de utkjevlede bollene på den ene siden med nøytral olje for å forhindre sammenklistring, og fold sammen. La bollene heve og hvile under et fuktig klede i 15-30 min. Dampes på rist eller i bambuskurv med lokk til bollene puffer seg opp, ca 5 min

2

Fyll: Miks sammen alle ingrediensene til marinaden. Skjær 2 cm tykke skiver laks, legg i marinaden i 5 min. Stekes over medium varme i en nonstickpanne i svært kort tid. Laksen er best glasert og karamellisert på utsiden og rå i midten

3

Hurtigsyltet agurk: Bland sammen skivet agurk, salt og sukker og la stå i 15 min. Kan lages flere timer i forkant og vente i kjøleskapet

4

Smør den dampede hvetebollen med hoisinsaus, fyll i salat, agurk, purre og et stykke laks. Spises som en burger

Tips

Ferdig dampede boller lar seg fint nedfryses. De må varmes opp i noen sekunder i microen, eller ved å dampes på nytt. Latmannsoppvarming i ovn resulterer i trist, tørr og kompakt bolle.

fisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg