Kjøtt/ Kosemat/ Sandwich

Vårt daglige vietnamesiske brød

Vietnamesisk baguette, Bánh Mì fylt med entrecote biff, syltet gulrot og reddik, hurtigsyltet agurk, chili, koriander, nuoc cham og sataysaus.

Loffmisbruker

Vietnameserne er et risglad folkeslag, og inntar det hvite gullet oftest flere ganger daglig med god appetitt. Men riseneveldet stod for fall da den franske hvetebaksten marseilleste inn under den franske kolonitiden. Den erkefranske brødpinnen med det knasende ytre og luftig, fjærlett indre, ble introdusert til risfolket som ganske raskt havnet grundig på hvetekjøret og ble ugjenkallelig hekta på loffestoff.

Hvetebrødsdager

På vietnamesisk er bánh mì avledet fra bánh, som refererer til brød, og  som betyr hvete. En bánh mì eller pain de mie på fransk, består av en sprø, splittet baguette, vanligvis proppet til randen med en eller annen form for protein (egg, fisk, paté, kjøtt), syltede grønnsaker, urter og ulike kondimenter. Et møte med den vietnamesiske baguetten fører som regel til umiddelbar forelskelse, et kjærlighetsforhold som smaker like godt i gode som onde dager.

Bánh mì – beskjeden gastronomi

Vietnameserne kan gjerne finne på å starte dagen med en bánh mì  fylt med en beskjeden omelett krydret med soyasaus, fiskesaus og koriander. De gyldne, missilformede baguettene blir solgt fra små kjerrer hvor kokken griller brødet over trekull, og svitsjer sammen eggestanden i en liten panne.

Lesser du derimot loffen med biff og syltede grønnsaker, oppgraderer du håndmaten til en solid lunsj eller mettende middag, gjerne som turmat eller mat i farta. Spis den sprø sandwichen med dippsausen nuoc cham, bre over tykk sataysaus og topp med urter og marinert entrecôte eller roastbiff. Sikkert og visst er det at baguettene er avhengigetsskapende, og gir akutte abstinenser ved siste munnfull.

Bánh Mì med marinert biff og syltede grønnsaker

Skriv ut
Nok til: 2 Tidsbruk: 15 min

Dette trenger du

  • Biff: 1 entrecôte à 180 g, 5 ss fiskesaus, 1 ss sukker, 1 ts pepper, 1 hvitløksfedd, 1 sjalottløk
  • Syltet fyll: 1/2 gulrot, 5 reddiker eller 1 bit daikon, 1 ts salt, 1 ss sukker, 1 ss riseddik
  • 1 stor baguette
  • 1/2 rød chili
  • 1 god neve koriander
  • 1 neve thai basilikum
  • 3 ss sataysaus
  • 1 liten skål nuoc cham

Slik gjør du

1

Biff: Finhakk hvitløk og sjalottløk. Visp sammen ingrediensene til marinaden, tilsett strimlet kjøtt og la ligge i min 1 t eller over natten i en zippose. Rist av marinaden og stek kjøttet kjapt i en varm panne. Kjøttet skal være rosa

2

Syltet fyll: Kutt gulrøtter julienne, reddiker i skiver, rør i hop marinaden. La det hele stå i ca 1 t

3

Fjern chilifrø og skjær i tynne ringer

4

Rør sammen dippsausen nuoc cham

5

Rist baguetten i brødrister, ovn eller panne. Montér baguetten etter eget ønske, garnér med koriander og basilikum

kjøtt se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg