Egg/ Vegetarisk

Kom mai du skjønne grønne

Stekt egg med rennende plomme, asparges beurre blanc av cider

Mektige mai

Mai er den praktfulle, femte kalendermåned hvor våren for alvor gjør sitt inntog – dagene blir merkbart lysere, trærne synlig grønnere og uteliggerne helt klart brunere. Mai er måneden med de røde, frivole fridagene, festlig flagging, parkgrilling og nasjonalsanger. Mai er vårmåneden hvor vinterpels og klær frimodig kastes, blekfete overarmer luftes, og de underligste såttene kryper ut av sine hi. Mai er i tillegg tiden hvor utepils, antihistaminer og hvitvin blir skikkelig stas igjen.

I aspargesens vårtegn

Mai er også grønn og spiselig glede. Dette er perioden hvor aspargesen penetrerer jorden med sine fallosformede stengler. Endelig er den skjønne grønne saken, spenstig og vital, på vei. Aspargesen må nytes til fulle, for til sommeren er den borte igjen. Først kommer de fete, lubne Sør-Europeerne, men fra nasjonaldagtider til sankthans kan du nyte den delikate, norske stengelen.

Fet fest med grønn glede

Aspargesen er aromatisk og mild, og smaker av nøtter og gress. Den må nennsomt varmebehandles slik at grønnsaken beholder saftighet, spenst og sprøhet. Intet er tristere enn en slapp sak med flagget på halv aspargesstang. Fersk asparges er også en allsidig kar, og kan spises rå i salater, forvelles, grilles, friteres, stekes og kokes. En klassiker til asparges er bevrende egg med bløt plomme og smørfete, syrlige sauser som hollandaise, béarnaise eller beurre blanc. Gjør hverdagen til en fest med asparges med beurre blanc, kost på deg en god Sancerre og gled deg til røde, late dager og utepils.

Asparges med egg og beurre blanc

Skriv ut
Nok til: 2 Tidsbruk: 20 min

Dette trenger du

  • 1 bunt asparges
  • 2 egg
  • 1 ss smør
  • Beurre blanc: 1 ss finhakket sjalott, 3 ss tørr hvitvin eller cider, 3 ss hvitvinseddik, 2 ss vann, 150-200 g kaldt smør, salt og pepper
  • Alternativ: Høvlet bottarga, løyrom eller spekeskinke

Slik gjør du

1

Asparges: Fjern nederste del av asparges som er trevlete og hard, kok i lettsaltet vann i 1-2 min avhengig av tykkelse. Stopp kokeprosessen ved å legge stilkene i kaldt vann

2

Egg: Smelt smør i en medium varm panne, knekk i eggene. Trekk pannen av varmen og la stå i ca 2 min. Plommen skal være flytende, og hviten så vidt stivnet og blank. Trim egget for overflødig eggehvite

3

Beurre blanc: Finhakk sjalottløk, stek løken i en tykkbunnet kasserolle i litt smør, tilsett deretter eddik, vin eller cider. Kok på høy varme til væsken er redusert til ca 1 ss. Tilsett vann og kok ned til 2 ss. Skru ned varmen. Visp så inn kalde terninger med smør, litt av gangen. Visp kontinuerlig, sausen må ikke koke slik at den sprekker. Når konsistensen er tykk og luftig er sausen ferdig

vegetarisk se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg