Kakaosnerk og gnagsår
Til påske er vi et særdeles samstemt og tradisjonskjært folkeslag, hvor vi setter friluftsliv og sære matvaner i forunderlig fokus. Vi kan ikke la en påske passere uten svartbrente grillpølser, kakaosnerk, hardkokte egg med grønn rand, gnagsår etter trange skistøvler og uløste mordgåter. Og vi spiser offerlam og marsipanpølser med god apetitt, får solbrilleskille, spiller brettspill og gleder oss over fridager i frisk luft og langsomt tempo.
Påskemorgen slukker appelsintørsten
Til påske utvikler vi også en abnorm hengivenhet til den storvokste sitrusfrukten med det blide, optimistiske oppsynet. Frukten med det solglade utseende som er et herk å skrelle, gir klissete fingre og sprutflekker av eteriske oljer og rennende fruktsaft på haka. Den oransje frukten med den søte saften som er så utsøkt nypresset, vitaminrik og oppkvikkende.
Appelsinen konsumeres begjærlig i sjokoladeform, leskedrikk og hel frukt, i alt 5000 tonn makter vi å sette til livs i løpet av en ganske ordinær påskeferie. Og når vi går på skitur må det være kjekssjokoladen med det stripete omslaget vi trøster oss med, når kladdet eller bakglatte ski påtvinger frem en kjapp rast i løypa.
Appelsinsorbet – hjernefrys med sitrussmak
Når du har spist din solide andel appelsiner og tørre kjeksfingre med sjokoladeovertrekk, og du har enda noen eksemplarer igjen på lager, da kan du prøve deg på en sitrusmettet brainfreeze. En iskald opplevelse som gir deg et substansielt røsk i frontallappen og et artig, indre trykk i kraniet. Appelsinsorbet med Kvikk Lunsj-krønsj er selve essensen av påske klemt inn i én enkelt dessert. En siste hyllest til snøen som snart er borte og påskeferien som forsvant så forbitrende fort.
Appelsinsorbet med Kvikk Lunsj-strø
Skriv utDette trenger du
- 3,5 dl ferskpresset appelsinsaft
- 2,3 dl sukker
- 2 dl vann
- 2 dråper vaniljeessens
- 1 ss appelsinlikør (Cointreau/Grand Marnier/Campari)
- 1 plate Kvikk Lunsj
Slik gjør du
Varm opp sukker og vann i en kjele. Kok til sukkeret er oppløst. Sett til avkjøling
Press appelsiner og sil fri for appelsinkjøtt
Bland sammen sukkerlake, appelsinsaft, vaniljeessens og booz
La gå i iskremmaskin i ca 40 min til sorbeten er fast men myk
Putt sorbeten i egnet beholder, og frys til ønsket konsistens
Knus Kvikk Lunsj og strø over sorbeten, eller legg sorbetkulene oppå krønsjen
Tips
Ved å tilsette en eller annen form for alkohol i is eller sorbet, så forhindrer du at desserten blir steinhard i frysen. En vanlig hjemmefryseboks holder mye lavere temperatur enn en butikkfrys spesiallaget for iskrem, og alkohol senker effektivt frysepunktet. Større mengder tilsatt alkohol kan derimot gi sorbeten slushkonsistens.
dessert se alle
-
8. mars 2021 -
10. mars 2018 -
5. desember 2017