Fjærkre/ Kjøtt/ Kosemat/ Sandwich

Baguette fylt med fete, franske fjærkre

Andeconfit i sandwich med salat, pickles, karamellisert løk og sennep. Pyntet med timian

Hermetikk uten estetikk

Hermetisering er en enkel metode for å konservere mat, hvorpå innholdet varmebehandles og deretter forsegles i en lufttett beholder. Hermetikk har et notorisk men også et ufortjent dårlig rykte, selv om gamle favoritter som Spaghetti à la Capri og Snurring dessverre ikke har bidratt til å heve aktelsen nevneverdig. Det er særs få som hviner i euforisk ekstase ved utsiktene til en åpnet fiskebolleboks, eller som gleder seg ukontrollert og tøylesløst til Maxboller med muk og tomatsaus.

Boksematens gourmet

Men franskmennene har gjort boksemat til en dekadent og fet matkunst. Rillette, cassoulet og confit de canard er alle varianter av fett og kjøtt fra det kvakkende dyret, hermetisert og bevart for fremtidig konsumpsjon. Ualminnelig finmat for fjellapene i nord, men nærmest som joikakaker og bogskinke for den alpeluebekledte franskmann. Confit de canard er andelår som er speket, og deretter kokt lenge og vel i sitt eget fett. Kjøttet blir saftig og smaksrikt, og en boks confiterte andelår fungerer perfekt som raffinert hurtigmat.

Gakkende god baguette

Får du kloa i en boks med fettkokte andelår, så ikke nøl med å sløse de bort på en baguette. For de virkelig dedikerte, er det også mulig å lage confiterte andelår selv. Fyll brødpinnen med søt, karamellisert løk, hjemmelaget pickles og neserivende sterk sennep, en sann fest til det fete, sprøstekte andekjøttet. Less blingsen til randen, dette er kraftkost som bebuder hemningsløs og frivol spising, andefettdryppende kjaker og klisne fingre. Skyll ned med et glass rødvin eller skumtoppet øl, det blir neppe siste gang du lager denne fenomenale fettbaguetten – bon appétit!

Baguette med sprøstekt andeconfit, karamellisert løk og hjemmelaget pickles

Skriv ut
Nok til: 2 Tidsbruk: 20 min

Dette trenger du

  • 1 boks med konfiterte andelår à 2 stk
  • 1 stor baguette, fortrinnsvis surdeig
  • 1 løk
  • 1 ss smør
  • Sylteagurk
  • Salat
  • Timian
  • Dijonsennep
  • Salt og pepper

Slik gjør du

1

Ta lårene ut av boksen og rist av fettet. Riv kjøttet fra beina med to gafler og smak til med salt og pepper. Fjern skinnet og sprøstek i ovn hvis du vil

2

Stek i panne på relativt høy varme til kjøtt og evnt skinn blir knasende sprøtt, hell av overskytende fett

3

Alternativt kan du steke lårene i ovn på 225 grader i 10-15 min til skinnet er gyldent og sprøtt, deretter rive kjøttet med gafler

4

Skjær løken i tynne skiver på mandolin. Stekes myke med litt smør over lav varme til løken er karamellisert

5

Smak kjøttet til med fersk timian, salt og pepper

6

Baguetten smøres med sterk sennep og bygges med salat, hjemmelaget sylteagurkog andekjøtt

Tips

Ta vare på andefettet i et rent syltetøyglass og oppbevar i kjøleskapet. Lag ovnsristede poteter i andefett eller bruk noen spiseskjeer i en fantastisk bønnestuing. Kjøp med deg andeconfit når du er i utlandet. Det er mye rimeligere i de fleste land enn Norge, og et lite lager i matboden gir deg luksuriøs glede i lang tid.

kjøtt se alle

Nyhetsbrev

Forslag til deg